Od nového školského roka bude v základných školách aj bezlepková diéta

30.06.2013 Humenné

Humenné 30. júna (TASR) – Od nového školského roka zabezpečí mesto Humenné stravovanie v základných školách aj pre žiakov celiatikov.
Táto myšlienka sa zrodila po Dni otvorených dverí v kancelárii primátorky mesta Humenné Jany Vaľovej. „Počas Dňa otvorených dverí sa na mňa obrátila jedna pani s tým, že jej školopovinné dieťa má celiakiu. Poprosila ma, či by sme nemohli zariadiť, aby sa v školských jedálňach varilo aj pre deti, ktoré musia mať bezlepkovú diétu,“ uviedla Vaľová.“ Radnica na základných školách preto zisťovala, koľko detí by potrebovalo špeciálne upravenú stravu.
„Zistili sme si, že žiakov s celiakiou je v našom meste viac, preto sme sa rozhodli vyjsť im v ústrety a realizovať pre nich diétne stravovanie,“ povedala primátorka.
Od nového školského roka tak bude v meste Humenné realizované diétne stravovanie pre žiakov základných škôl s celiakiou.
Celiakia je vrodené autoimunitné ochorenie. V súčasnosti sa vyskytuje asi u jedného človeka zo sto, z toho je pravdepodobne diagnostikovaných asi len 5 percent ľudí. Celiakia je vyvolaná neznášanlivosťou bielkovín obilnín, najmä pšenice, jačmeňa a raže. Choroba je charakterizovaná podstatnou stratou klkov v tenkom čreve a zmenšením absorpčného povrchu. Výsledkom uvedených mechanizmov je porucha resorpcie všetkých zložiek potravy. Táto choroba je zatiaľ nevyliečiteľná, avšak pri celoživotnom dodržiavaní prísnej bezlepkovej diéty môžu všetky príznaky zmiznúť. U detí to môže trvať rok, u dospelých až päť rokov. Bezlepková diéta znamená úplné vylúčenie lepku a náhrada obilnín takými produktmi, ako sú ryža, kukurica, zemiaky, sója a amarant.
 

Vyberte región